Wat is nagelbeugeltechniek?

Nagelbeugeltechnieken zijn technieken die gebruikt kunnen worden om een verkeerde groei van de nagel te corrigeren.

 

Wanneer wordt de nagelbeugeltechniek toegepast?

Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels/ unguis incarnatus, bij een bolle vorm en sommige typen tunnelnagels/unguis tegularis. In feite is het de enige methode om de groei van de nagel te reguleren, de druk te verminderen en eventuele pijn te verlichten of op te lossen.

 

Wanneer een nagelpunt in de huidplooi prikt of drukt en hierbij pijnklachten geeft, duidt dit op de eerste stap naar een ingegroeide nagel. Ook kan zich eelt of een likdoorn gaan vormen in de nagelwal. Indien de nagel de huid doorboort, is er sprake van een ingegroeide nagel; dit gaat gepaard met pijn en een ontsteking ligt op de loer. Meestal treedt dit probleem op bij de grote tenen, maar kan ook voorkomen bij de andere nagels.

 

Wat zijn de oorzaken van deze nagelproblemen:

De meest voorkomende oorzaken van ingroeiende nagels zijn:

 • Verkeerde schoenen, m.n. te kort of te smal.
 • Verkeerd geknipte nagels, m.n. te kort en/of te rond (hoekjes) geknipt.
 • Afwijkende vorm van de nagel, m.n. te bol (convex) of krullend ( tunnel)
 • Zweetvoeten, met als gevolg verweking van de huid/nagelwallen en meer bacteriën op de huid aanwezig
 • Trauma van de nagel; een klap of stoot door bijvoorbeeld sporten
 • Een afwijkende voetstand zoals een platvoet of een knikvoet (valgusstand)
 • Afwijkende stand van de tenen zoals bijvoorbeeld een ruiterteen

 

Wat is het doel van de nagelbeugeltechniek?

Het doel van de nagelbeugeltechniek is, om de juiste stand van de nagels weer terug te brengen en tot normale pijnloze groei te komen. Hiermee voorkom je nare complicaties zoals ingegroeide nagels en pijnlijke ontstekingen. Ook kunnen hierdoor chirurgische ingrepen, zoals een wigexcisie of (partiële) nagelextractie, door een arts worden voorkomen, mits men er op tijd bij is. Indien de ontsteking wordt veroorzaakt door een ingroeiende nagel, dan kan de medisch voetzorgverlener de nagelpunt vrijwel pijnloos verwijderen. Vervolgens kan de groei worden begeleid met een nagelbeugel om herhaling te voorkomen. Bij een ernstige ontsteking waarbij sprake is van granulatieweefsel, moet u zich (eerst) door een arts laten behandelen.

Welke soorten nagelbeugels zijn er?

B.S. Spange en B.S. Quick Spange:

Dit is de meest veilige techniek en hiervoor zal altijd gekozen worden wanneer iemand onder een risicopatiëntengroep valt. De B.S. (Quick) Spange zijn een kunststof beugels. Zij worden over de breedte van de nagel aangebracht en corrigeren op deze wijze de vorm zodanig dat het omkrullen van de nagel teniet wordt gedaan. U ondervindt geen last van de beugel en kunt er alles mee doen. De beugel groeit met de nagel mee uit en heeft dus langdurig effect.

 

De onyclip- en de lugaclip:

De onyclip- en de lugaclip beugels zijn ook vormen van de beugeltechniek die worden toegepast. De diverse beugels verschillen van vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel.

 

 

 

Ross-fraser-techniek:

Deze beugel is van metaal en wordt exact op maat gemaakt. Ook deze techniek is bedoeld om de nagel weer in de juiste vorm te krijgen. Nadeel van deze beugel is dat deze om de 5 tot 6 weken opnieuw geplaatst moet worden omdat nagels groeien. De Ross-Fraser beugel wordt om de nageluiteinden geschoven en vervolgens verzegeld met een druppel gel zodat de beugel er niet af kan schuiven.

 

Hoe vaak moet er een nagelbeugel gemaakt worden?

Het vervaardigen van een nagelbeugel is gewoonlijk éénmalig en de controle geschiedt om de zes weken. Er wordt, bij beugels die om de nageluiteinden geplaatst worden, tijdens de controle indien nodig opnieuw spanning op de nagelbeugel aangebracht. De levensduur van de nagelbeugel en de duur van deze therapie is afhankelijk van het herstel van de nagelplaat. Bij ernstige standverandering kan het nodig zijn om een aantal keren opnieuw een nagelbeugel te plaatsen. Nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die zich hierin gespecialiseerd hebben.

 

Worden nagelbeugels vergoed door uw verzekeraar?

Nee, nagelbeugels worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar.
Soms is vergoeding mogelijk uit uw aanvullende verzekering /AV.
Kijkt u hiervoor uw polis na.

Wat is orthesiologie?

Orthesiologie is de techniek waarbij tijdelijk of blijvend de tenen of aangrenzende voetgedeelten worden ontlast bij verhoogde druk of een afwijkende teenstand. Het op maat gemaakte hulpmiddel, de zgn. orthese, wordt van een kneedbaar siliconen materiaal gemaakt.

 

Wanneer wordt orthesiologie toegepast?

Een orthese kan worden gemaakt om drukplekken te ontlasten (protectief), vooral aan en tussen de tenen of om een verkeerde teenstand te reguleren (correctief).

Een orthese kan worden toegepast bij:

 • Een weke likdoorn tussen de tenen.
 • Drukontlasting bij een hamer- of klauwteen.
 • Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
 • Bescherming van de knok bij de grote teen.
 • Morton neuralgie (is een zenuw beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeen.
 • Hallux Valgus (is een vaak pijnlijk scheef staan van de grote teen richting de kleine teen).

NB! Bij een risicovoet maakt de medisch voetzorgverlener vaak geen corrigerende/correctieve orthese. Er zijn dan te veel belastende risico’s voor het toepassen van deze techniek. Er kunnen bijvoorbeeld wondjes, ontstekingen of huidirritaties ontstaan.

 

Wat is het doel van de orthesiologie/orthesetechniek?

Het doel van het dragen van een of meerdere ortheses is: pijnklachten te verminderen en bestaande teenklachten licht te corrigeren.

Welke soorten ortheses zijn er?

Voor drukontlasting en bescherming wordt een protectieve orthese gemaakt van een zacht siliconen materiaal, terwijl er voor het corrigeren van een teenstand /correctieve orthese, een hardere soort siliconen wordt gebruikt. Afhankelijk van de voet- en teenklachten kunnen er verschillende modellen ortheses vervaardigd worden.

 

 

Hoe vaak moet er een orthese gemaakt worden?

Een orthese kan lang meegaan; als deze goed wordt gebruikt en onderhouden. Een levensduur van minimaal 3 maanden is normaal.

 

Worden ortheses vergoed door uw verzekeraar?

Nee, ortheses worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar. Soms is vergoeding mogelijk uit uw aanvullende verzekering /AV. Kijkt u hiervoor uw polis na.